Lippa Dalen

LIPPA DALEN

Keramik

Behållare för blommor och former inspirerade av växtlighet

240413 - 240508

Min väg genom keramiken


Jag reste till Norge 1992, för utbildning vid Konsthögskolan i Bergen. Där blev jag kvar i nästan 20 år. Min specialitet var unika koppar i lergods. Ornament och olika engobe-tekniker kombinerat med dekaler från porslinsindustrin, bjöd under flera år på oändliga variationer och lekfull utveckling. Men, en dag var det stopp.


I samband med mitt uppbrott från Norge, började jag treva efter nya spår.


Blomster har hela tiden funnits med i min keramik, både som dekor och i arbetet med ”Flora metamorphicae” som var ett grupprojekt med flera norska keramiker. Under många år gjorde vi utställningar i Norge och internationellt tillsammans. Stora mängder keramikblommor installerades platsspecifikt i installationer inomhus och utomhus.


Så, blomstertemat följde med till Sverige. Formen på tulpanknoppar lockade mig och resulterade i 9 knoppar till Kaolin 2019.


Parallellt med att modellera knoppar, har mitt intresse för levande blommor blomstrat. Jag började tänka vaser, ytterkrukor och behållare för olika typer av blomsterarrangemang.


I mitt arbete använder jag numera stengods och porslinslera. Ibland drejar jag, helt enkelt. Ibland modellerar jag vidare det drejade, inspirerat av tulpanknoppar och annan växtlighet.


Porslinet föredrar jag slipat och oglaserat. Stengodset får enkla ljusa glasyrer.