UTSTÄLLNINGAR

Utställningsprogram 2020


8/2-4/3          Emma Jönsson, textil

7/3-1/4          Paul Grähs, glas


12/8-26/8      Mats Herminge, trä

29/8-23/9      Emma Dahlqvist, näver

26/9-21/10    Annie Lindgren, keramik

24/10-18/11  Kristine Thenman


Kristine Thenman: SKRAP

24/10 - 18/11 2020

Kristine har under många år arbetat med det dekorativa som tema. Utifrån ord som förgylla och smycka har hon arbetat fritt och lekfullt runt tankar om ornamentens inre kraft och vårt behov av att smycka.


I projektet SKRAP närmar hon sig temat genom en historisk dekorteknik, sgrafitto. 

Tekniken innebär att man skrapar fram dekoren, i det övre av två olikfärgade skikt, när leran fortfarande är mjuk. Det är en tidskrävande teknik som kräver tålamod men där finns något fängslande i att från en helt ren yta arbeta fram ett heltäckande mönster, skrap efter skrap.


Formerna och mönstren i Kristines arbeten har oftast sitt ursprung i naturen. Vi återfinner skogens kottar, blommor, blad och knoppar som väcker associationer till både jugend och folklore.


Kristine är uppväxt i Edane utanför Arvika, en bygd med starka krukmakartraditioner där konsthantverket innehar en unik position. Här finns trygghet, tradition och förankring i materialet. Här finns något att bygga vidare på och förvalta, men också något som behöver utmanas och förnyas för att vara levande och ha relevans idag. Det gör Kristine i sitt sätt att arbeta med leran.